Problémamegoldás tudatosan

2009. március 31. Írta: Huszti Sándor

Ha valaki tudatosan szeretné élni az életét és belső eszközökkel megoldani a problémáit, akkor ehhez lelki képességekre, lelki tudásra van szüksége.

Problémamegoldás tudatosan De vajon mely lelki képességek és tudás a legfontosabb, melyiket fejlessze az ember, hogy minél sikeresebben oldja meg az előtte tornyosuló problémákat? Amikor lelki tanácsadással foglalkoztam, akkor három lépést kellett megtetetnem a tanácskérővel: a helyes problématudat kialakítása, a probléma okának megkeresése és az okok feloldása.

Problématudat

Először is, lássa be az illető, hogy ez az Ő problémája, Neki kell megoldania azt, nem másban kell keresnie a hibát vagy mástól várnia a megoldást! A probléma benne van, magában kell keresnie, Önmagán kell változtatnia és akkor megoldódik minden baja! Ha ez a beismerés és belátás elmarad, akkor nem fogja észrevenni a problémája valódi okát, és nem kezd el dolgozni Önmaga tudatosításán, változtatásán.

Egy problémának mindig az az okozója és ezáltal a potenciális megoldója is, akit az a dolog zavar! Probléma önmagában sosem létezik, a dolgok attól válnak problémává a szemünkben, mert nem fogadjuk el azokat annak, ami! Másrészt, ha a probléma megoldásának a felelősségét kihárítjuk másra, azzal kiadjuk az egyetlen esélyét annak, hogy mi magunk megoldhassuk azt a problémát! Ugyanis egy problémát csak az tud megoldani, aki felelős érte, akit okolunk, akitől a változást vagy a változtatást várjuk. Vagyis ha felvállaljuk magunkra a felelősséget, akkor mi leszünk azok, akik meg tudjuk oldani a problémát, így nem kell mások belátására várnunk, nem fogunk másoktól függni a probléma megoldásában!

Oknyomozás

A második lépés, hogy ismerje fel, mi a problémájának a valódi oka, melyek a legmélyebb gyökerek, ahonnan a felszínen tapasztalható probléma fakad? A problémáinkat többnyire azért nem tudjuk megoldani, mert nem ott akarjuk megragadni, ahonnan az valójában fakad, hanem egy felszínesebb, látszólagosabb szinten próbálkozunk vele. Ezért aztán a felszínen ugyan elérünk némi változást, de valódi megoldás abból sosem lesz, idővel újra megjelennek a probléma tünetei! Ezért a probléma gyökerét, legmélyebb kiindulópontját kell keresni és ehhez sokszor elengedhetetlen valamilyen módosult tudatállapot alkalmazása, hogy a probléma kereső beleláthasson tudata mélyebb rétegeibe is!

Sajnos, az emberek többsége, még az egyszerűbb okok felismerésére sem képes, hiszen erre nincs képzettsége, nem tanulta, nem gyakorolta a probléma kibogozását, az oknyomozást! Ehhez a lelki tevékenységhez kell egy speciális világszemlélet, amiben képesek vagyunk az önismereti elveket figyelembe véve, objektíven látni, analógiásan gondolkodni és közben kíméletlen őszinteséget gyakorolni magunk és mások felé. Az analógiás gondolkodás elsajátítható, az önismereti elvek megtanulhatóak, az őszinteséget pedig folyamatosan gyakorolni kell, és akkor kialakul az emberben a lényeglátás, a tisztánlátás képessége.

Feldolgozás

A harmadik lépés az, hogy a felismert okokat fel kell oldani, rendet kell tenni a tudatunkban, Önmagunkban! Hiába értjük, tudjuk a problémáink okait, ha azokat meghagyjuk, és nem teszünk semmit sem az eltávolításukért, feloldásukért. Önmagától, vagy az idő múlásától, még bizony egyetlen probléma sem oldódott meg! A probléma, az okainak a felszámolásától fog megoldódni! Viszont az okok feloldásához feloldó technikákra, módszerekre lesz szükség, és azt is értenünk kell, hogy hogyan alakul ki egy dolog bennünk, milyen a belső működésünk, mitől keletkezik egy hiba a rendszerben és hogyan lehet kijavítani azt?!

Nem könnyű feladat mindezt átlátni és önállóan alkalmazni, de határozottan állíthatom, hogy ez is megtanulható, mint oly sok minden más is, ha az embert érdekli az, ami benne játszódik, amivel kínlódik nap mint nap. Márpedig ez mindenkit érdekel, mindenki szeretne annyira érteni Önmagához, hogy tudjon boldogulni, és végre képes legyen önállóan megoldani a problémáit!

Tehát összefoglalva, a tudatos problémamegoldáshoz a következőkre van szükség:

  • Belátni, hogy ez az Én problémám, én vagyok a felelős, tehát én is tudom megoldani azt!
  • Minden falat elsöprő őszinteséggel és önismereti, analógiás gondolkodással megtalálni a valódi okokat.
  • Az okokat maradéktalanul felszámolni, helyre tenni, mert ettől fog a probléma valójában is megoldódni!

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss