Kezdőlap » Tudástár
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R [S] T U V W X Y Z

Sárgabarack

Gazdag vitamin- (A, A provitamin, bétakarotin) és ásványi-anyagforrás. A sárgabarack hashajtó hatású, a csontok és szövetek újjáépítésében segít. Növeli a sejtek energiáit és azok élettartamát.

Sárgadinnye

A sárgadinnye - a görödinnyéhez hasonlóan - a kobakosok családjába tartozó gyümölcs. Béta-karotin és magas ásványi anyag tartalma miatt igen hatékony gyulladásgátló hatással bír. Azt, hogy mennyire lesz magas az adott gyümölcs cukortartalma, a növekedését segítő napsugarak és a magjának tápot adó talaj minősége határozza meg.

Sárgarépa

Ez a Közép-Ázsiából származó zöldségféle jelentős karotin forrás, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít át. Ásványi anyagokban gazdag (kálium, nátrium, klacium, vas, foszfor, króm és magnézium), magas vitamintartalma miatt (A, B, C, E, G, K) nagyon fontos szervezetünk számára rendszeres fogyasztása. Az A-vitamin hámvédő vitamin, a sárgarépa tehát segít megóvni bőrünk szépségét, szemeink épségét, erősíti immunrendszerünket.

Sav-bázis egyensúly

Szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a bázisok és a savak egyensúlya.Vérünk pH-értéke 7,38 - 7,43 érték között normális. Ez alatti értékek esetén beszélünk acidózisról, 7,45 feletti értékek esetén pedig alkalózisról. Sav-bázis egyensúlyunk könnyen felborulhat a nem megfelelő táplálkozás, túlhajszolt életvitel, dohányzás következtében. Savasodás esetén fokozottan oda kell figyelni a bázikus anyagok bevitelére is. Bázikus anyagok a nyomelemek, ásványi anyagok. A szervezet elsavasodás vezethet például a mozgásszervi betegségek tüneteinek romlásához, anyagcserezavarokhoz, kimerültséghez, depresszióhoz.

Savtalanítás

Az emberi betegségek több mint 70 százalékáért az emberi szervezet elsavasodása a felelős. Épp ezért érdemes a húgysav szint rendszeres ellenőrzése, illetve hangsúlyt helyezni az elsősorban lúgos közegben bomló táplálékok fogyasztására.

Selfness

A selfness fogalmának kialakulása 2002-be nyúlik vissza. Matthias Horx nevéhez fűződik, aki a német Jövőkutató Intézet alapítója. Elsősorban abból az egyre növekvő igényből indult ki, hogy az emberek olyan önfejlesztési formákat kerestek, amelynek önmaguk megismerésén túl társadalmi haszna is lehet. A wellness nyújtotta kikapcsolódás és élvezeti érték mellett egyre hangsúlyosabbá vált annak elsajátítása, hogyan lehetünk képesek a lehető legjobban írányítani életünket.

Shiatsu masszázs

Japán eredetű masszázsfajta, a masszírozást ujjnyomással végzik, hasonlóan az akupresszúrához. Erősebb nyomások elérésére használhatják a tenyeret, könyököt, térdet és talpat is. Ötvözi a jóga, manuálterápia, akupresszúra, masszázs elemeit. Az egész embert kezeli, holisztikus természetű masszázsfajta.

A szervezet létfontosságú alapeleme. A só jelenléte biztosítja a vér és a szövetek közötti anyagcserét, alkotórészei segítik az idegrendszer működést. Vérünk 1%-os sóoldat. A konyhasó (nátrium-klorid) pusztán nátriumionok és klórionok laza kötése. A természetben található só egyéb ásványi anyagokat is tartalmaz, ezért inkább ezt érdemes vásárolni. A szervezet napi sóigénye 0,2 gramm. Egy átlagos magyar ember ennek akár 10 szeresét fogyasztja el! A vese maximum 5-7 gramm kiválasztására képes. A többlet, mint agresszív anyagként jelen marad a szervezetben. Ezt a test értékes sejtek feláldozásával próbálja meg semlegesíteni. Ennek következménye a magas vérnyomás, infarktus kockázat, szívelégtelenség, stb.

Sókabin

A párolgó só jó hatással van a bőrre, gyulladáscsökkentő. Jól alkalmazható asztmatikus megbetegedések és krónikus légzőszervi betegségek esetén.

Spa

A latin eredetű „sanus per aquam” kifejezésből származik melynek jelentése:egészséges a víz által. A víz jótékony, gyógyító erejét használja a különböző kezeléseknél. Mára gyűjtőfogalommá vált, melybe beletartoznak a wellness centrumok, egészségközpontok által használt vizes kezelések.

Spárga

Értékes, ízletes zöldségfélénk, amely magas ásványi anyag tartalommal (kálium, kalcium, foszfor vas, nátrium), A-, B1-, B2-, és C-vitamint tartalmaz. Lúgosító hatású, tehát a vér elsavasodása ellen dolgozik. Veseproblémák és reumatikus fájdalmak esetén különösen ajánlott.

Spenót

A paraj magas ásványi anyag tartalmával (kalcium, folsav, vas, króm stb.), illetvemagas B-vitamin és K-vitamin tartalmával étrendünk egyik meghatározó zöldségféléje. Kitűnő a vérszegénység kezelésére, idegrendszerünk erősítésére.

Sportmasszázs

A test izomzatára irányuló dinamikus, véráramfokozó masszázs olajjal, krémmel. Segít megelőzni az izomzatban gyakran kialakuló asszimetriákat és az ebből fakadó orthopédiai problémákat.

Streching

A jóga alapjaira épülő mozgások, melynek során nyújtó gyakorlatokkal érhetjük el a hajlékonyságot.

Súlyfürdő

Vízben végzett speciális kezelés, melynek során a fürdővendég egy speciális szerkezet segítségével függ a vízben. Kezdetben a test súlya húzza a pácienst, majd fokozatosan súlyokat helyeznek fel a deréktájon lévő övre. Kiválóan alkalmas gerincproblémák és csípőizületi bántalmak kezelésére.

Svédmasszázs

Henrik Pehr Ling svéd vívó által kidolgozott masszázstechnika, amely az egész testet átmasszírozza. Megőrzi egészségünket, segít a letapadt izmok lazításában, fájdalmak enyhítésében, fokozza a vérkeringést, csökkenti a stressz hatásait. 5 alapfogás kombinálásából és kimozgatásokból áll, lágy, körkörös, simogató mozdulatokkal végzik.

Szauna

Mindenki által ismert, a keringésre és az immunrendszerre ható módszer. A szaunában a hőmérséklet 80-100°C-os, a páratartalom alacsony, 10% körüli. Legismertebb formája a finn szauna. A kezelések időtartama 20-40 perc. Jótékony hatását a forró környezetben történő izzadás és a hideg vízben történő lehűtés váltakozása adja. Szaunázás után a folyadék, só és ásványi anyag veszteséget pótolni kell. Szív és keringési betegeknek nem ajánlott.

Szénhidrát

Energiát adó tápanyag, a szervezet legfontosabb energiaforrása. Napi szükséglet egészséges felnőttek számára az összes energiának az 55 %-a. Megkülönböztetünk egyszerű - monoszacharidok - és összetett szénhidrátokat - diszacharidok, és poliszacharidok. A táplálékkal bevitt szénhidrátot az emésztés során glükózzá bontja a szervezet, amely glikogén formájában az izmokban és a májban raktározódik. A többlet vércukor a májba visszakeringve zsírrá alakul. Egy gramm szénhidrát 4,1 kalóriát tartalmaz.

Szilva

A szilva a Földközi-tenger vidékéről ered, számos fajtáját termesztik hazánkban. Magas káliumtartalma miatt tisztítja vérünket, a vért lúgosítja. Tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort is. Serkenti emésztésünket, csökkenti koleszterinszintünket.

Színterápia

A színek közismerten olyan energiaformákat rejtenek magukban, amelyek szín- vagy fényhullámok formájában hatást gyakorolnak ránk. Az intenzív hatású színterápia betegségek megelőzése céljából vagy testi és lelki-szellemi zavarodottság kiegészítő terápiájaként kerül alkalmazásra.

Szójabab

Délkelet-Ázsiából származó hüvelyes növény magas fehérjetartalommal (teljes-értékű fehérje), vitaminokkal (A, B, E, K) és ásványi anyagokkal (vas, cink, kalcium, foszfor, magnézium). Tápértéke megközelíti a különböző húsokét. Hatékony a csontritkulás megelőzésében, erősíti a szív- és érrendszert. A vegetáriánus étrend alapeleme.

Szőlő

Magas szőlőcukor és rosttartalmú szelén- és kálimforrásunk. A szelén antioxidáns, amely lassítja a sejtek öregedését. Segíti az egyes rákbetegségek megelőzését. Tisztítja a vért és a vesét.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss