Kezdőlap » Tudástár
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S [T] U V W X Y Z

Talpmasszázs

Ősi, távolkeleti módszer. A talpon megtalálható minden egyes szervnek a megfelelő pontja, ennek ingerlése serkenti az adott szerv vérellátását. Gyógyítja az adott beteg szervet.

Tápanyagok

Az emberi szervezetnek megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagok, más szóval nutriensek bevitelére van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön.A különböző életfolyamatok fenntartása (az állandó testhőmérséklet, emésztés, vérkeringés, izommunka stb.) energiát igényel. Ezt az energiát a táplálékkal bevitt tápanyagok biztosítják. A tápanyagok két csoportra oszthatók:1. Energiát szolgáltató tápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék).2. Energiát nem szolgáltató tápanyagok (vitaminok, makro-és mikroelemek, víz). Másik elnevezésük: mikronutriensek.

Tea

A tea a teacserje leveleiből, esetleg rügyeiből készülő, világszerte népszerű, élénkítő hatású ital. Alapvetően négy fő fajtáját azok feldolgozása szerint különböztetjük meg: fehér tea, zöld tea, oolong, fekete tea.

Tej

A tej alapélelmiszer minden életkorban. Kitűnő ásványi anyag, vitamin (A, B1, B6, 12, B11, C, E stb.) és fehérje (kazeinek, savófehérjék) forrás, könnyen emészthető. A benne lévő kalcium segíti a csontok és izomzat fejlődését, gátolja a szabadgyökök képződését.

Tejcukorérzékenység

Amikor a vékonybél nem képes a tejcukor - laktóz - megemésztéséhez szükséges laktáz enzimet kell mennyiségben elállítani. Ilyenkor a tejcukor tovább halad a vastagbél felé, ahol felfúvódást, puffadást, hasfájást okoz. Ez a laktózintolerancia. A tejek zsírtartalma nem befolyásolja a laktóztartalmukat.

Tepidárium

A gőzfürdő keringést kímélő formája, 35-40°C-os helyiségben, közepes páratartalom mellet végzett pihenés. Az immunrendszert erősíti, kellemes relaxációs hatása van. A tepidáriumban a relaxálást átmelegített kőből, vagy márványból készült ágyak teszik kellemesebbé. A tepidáriumban az eltöltött idő hosszabb, mint a szaunában.

Termálvíz

Az ásványi anyagokban gazdag termál forrásvíz, melyet a föld belseje melegít fel, minden bizonnyal az ember számára ismert legfontosabb természetes gyógymód. A Magyarországon található gyógyvizek különösen reumás kezelésekben valamint rehabilitációs programokban fejtik ki jótékony hatásukat. A modern élet által okozott stressz és megterhelés oldására kiválóan alkalmas a termálvízben való relaxálás. A termálfürdők látogatása sok magyar számára hozzátartozik a mindennapi élethez.

Testkontroll

Harvey Diamond és Marilyn Diamond nevével fémjelzett táplálkozási módszer, diéta, mely szerint a különböző ételeket nem szabad egymással keverve fogyasztanunk, mert azok keveredése méreganyagokat termel szervezetünkben. Tehát nem az a lényeg, hogy mit eszünk, hanem az, hogy ezeket az ételeket hogyan kombináljuk egymással. Délelőttre csak gyümölcsöt javasol, délben, délután zöldségeket, vacsorára pedig már fogyaszthatunk fehérjét és szénhidrátot is. Alkalmazásával vigyázni kell, mert a szabályok betartásával kevés a kalcium, a vas, és az egyes vitaminok bevitele!

Thai Chi

A keringést serkentő távol-keleti gyógyító mozgásforma, amely segíti az energia, a csí akadálymentes áramlását a szervezet energiacsatornáiban. Önvédelmi és meditatív elemekre épül, fejleszti a testtudatot és a koncentrációt.

Thai masszázs

Gyógyító, pihentető hatású masszázs, amely a Távol-Keletről származik. Nem használ sem krémeket, sem olajakat, az ún. akupresszúrás pontokra összpontosít. Masszírozás közben a masszőr nemcsak a tenyerét használja, hanem térdét, talpát, és könyökét is. A keleti világban gyógyításra is használják.

Tisztítókúra

Elsődleges célja a méregtelenítés, de súlycsökkenést is eredményez. A 2-3 hetes tisztítókúra során méregtelenítjük az egész szervezetünket, a vesét, a májat, a tüdőt, az emésztőrendszerünket, a bőrünket stb. A méregtelenítés során serkentjük emésztésünket, különböző gyógyteákkal gyorsíthatjuk a folyamatot. Ez idő alatt mellőzzük az alkoholt, a nehéz, zsíros ételeket, az édességeket, az üdítőket, akávét. A tisztítókúra során szánjunk időt a testmozgásra, de a relaxációra ésa pihenésre is!

Tojás

Alapélelmiszer, magas fehérje- és vitamintartalommal (A, B2, D, E vitamin és karotin), könnyen emészthető.

Tönkölybúza

9000 éves múltra visszatekintő ősi gabonafaj. A hagyományos búzához képest hatszor annyi fehérjét tartalmaz, magas ásványi anyag-, vitamintartalma és kiváló aminosav-összetétele miatt kedvelt. Nem hizlal, magas sikértertalommal rendelkezik. Cukorbetegek is fogyaszthatják.

Törökmogyoró

Az ókori rómaiak és görögök is termesztették, mára az egész világon elterjedt. Nöbényi olajokban, rostban, ásványi anyagokban (vas, kálium foszfor) és fehérjében gazdag mogyórófajta. Jótékonyan hat a vér koleszterinszintjére, tartalmaz E- és B-vitaminokat.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss