Kezdőlap » Tudástár
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U [V] W X Y Z

Vas

Energiát nem adó tápanyag (ásványi anyag), napi szükséglet egészséges felnőttek számára férfiaknak 12, nőknek 15 mg. A vas fő feladata az oxigén-, és a széndioxid szállítás.

Vérnyomás

A higanymilliméterben megadott vérnyomásértékek azt mutatják meg, hogy a vér milyen erővel nyomul az artériák falának. Az első, magasabb érték - szisztolés érték - a szív összehúzódásakor, a második, alacsonyabb szám - ún. diasztolés nyomás - pedig a szív elernyedésekor fennálló vérnyomást mutatja. Egy egészséges emberi szervezet képes a nap folyamán állandóan változó vérnyomásértékeket a normális zónában tartani. Magas vérnyomásról általában akkor beszélünk, ha ez az egyensúly valamilyen okból kifolyólag megborul, és az első érték 140, a második 90-nél magasabbra szökik. A vérnyomás rendszeres ellenőrzése is az egészséges életmód része.

Vitaminok

Ezek a szerves vegyületek a mikronutriensek közé sorolhatók, tehát eneriát nem szolgáltató tápanyagok. Megkülönböztetünk zsírban oldódó - A, D, E, K vitaminok -, ill. vízben oldódó vitaminokat - B vitamincsoport, C-vitamin. A zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes raktározni, a vízben oldódókból bevitt felesleg a vizelettel ürül a szervezetből, tehát napi szinten pótolni kell őket. Létezik vitaminszegényég, hipovitaminózis, vitaminhiányos állapot, avitaminózis, de vitamin túladagolás is. Legutóbbit hipervitaminózisnak nevezik, ez már mérgezéses tünetekkel járhat.

Víz

Létfontosságú mikronutriens, nem szolgáltat energiát, elengedhetetlen a szervezet megfelelően összehangolt működéséhez. Ételeink többsége megközelítőleg 70 százalékban tartalmaznak vizet, az emberi szervezet 70-75 százalékban. A nap során folyamatosan kell bevinni, izzadáskor, edzés alatt ügyelni kell a szervezet megnövekedett vízszükségletére, hogy teljesítményünk ne csökkenjen. A megfelelő vízbevitel - napi 1,5 - 3 liter - serkenti a szervezet méregtelenítő mechanizmusait, az emésztőrendszer aktivitását, az edzések utáni regenerációt. A nem megfelelő vízfogyasztás teljesítménycsökkenéshez, betegséghez vezet, lassítja az emésztési folyamatokat.

Víz alatti masszázs

Erős vízsugarakat irányítanak adott izomcsoportokra lazítás céljából.

Vízi aerobik

Aquafitnesszként is ismert vízben történő mozgás ütemes zenére. A hagyományos aerobikóráktól abban tér el, hogy az óra résztvevői - többnyire nyakig, mellmagasságig, vagy derékig érő - vízben végzik a gyakorlatokat, az oktató viszont a partról vezényel. A mozgás itt is zenére történik, kellékeket pedig már szép számban találtak ki hozzá: pl. óriás kesztyű, mely fokozza a test ellenállását a vízzel szemben, vagy speciális taposó lábbelik, melyek funkciója hasonló.

Vöröskáposzta

Levelei kékes-lilás színűek. Tápértéke a fejes káposztáéhoz hasonló, A-, C-, B-vitamin forrás, tartalmaz kalciumot, káliumot, vasat, foszfort és jódot is. Kedvezően hat emésztőrendszerünkre, és antioxidáns tartalma miatt rákmegelőző hatása van.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss