Kezdőlap » Tudástár
A B C D [E] F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

E-számok

Az E-számok az élelmiszerekhez hozzáadott adalékanyagokat jelölik. A rendszert az Európai Unió dolgozta ki a 60-as években (erre utal az E-betű). Ezek az adalékanyagok lehetnek tartósítószerek, édesítőszerek, antioxidánsok, színezőanyagok, stabilizátorok, zselésítők, sűrítők, ízfokozók, aromák, emulgálószerek, savasság szabályozók. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb E-számmal jelölt adalékanyag ártalmatlan a szervezetre, azonban van néhány, amit jobb elkerülni.

E-vitamin

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Antioxidáns hatású, segít az öregedési folyamatok lassításában, a szabad gyökök képződését gátolja. Vegyes táplálkozással szervezetünk elegendő E vitaminhoz jut. Természetes forrásai a növényi olajok, gabonacsírák, zöld növények. Napi ajánlott bevitel 8-12mg.

Elektromos kádfürdő

Fizikoterápiás eljárás, melynek során a termálvízzel töltött kádba egyenáramot vezetnek. Fájdalomcsillapító és keringést serkentő hatása is ismert.

Elektroterápia

Fizikoterápiás gyógykezelés, keringést javító és fájdalomcsillapító hatása ismert. Ide taroznak a galvanoterápia, diaterma kezelések. Általában izületi megbetegedéseknél alkalmazzák.

Elhízás

Az elhízás többnyire annak tudható be, hogy a szervezet kalórialeadása és kalóriafelvétele hosszú távon nem egyezik meg, hanem a nagyobb kalóriafelvétel irányába tolódik el. Ennek hatására a szervezet összetétele - izom-zsírszövet aránya - olyan mértékben megborul, hogy a zsírszövet mennyisége túlnő a normális mértéken. Ezt leginkább testzsírszázalék méréssel tudjuk megállapítani (lásd: fittségi tesztek). A megnövekedett testzsír igen kártékony az egészségre, nem ritkán betegségként emlegetik. Különösen a deréktájon viselt zsírtömeg igen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának a kockázatát. Rendszeresen végzett testmozgással, elsősorban hosszútávú állóképességi edzéssel rövid idő alatt megszabadulhatunk a felesleges zsírtól. A fogyás mértéke jó, ha nem haladja meg az átlagosan fél kiló/hét mennyiséget.

Energia bevitel

A szervezetbe a különféle táplálékokkal energiát juttatunk. Az energia mértékegysége a kalória vagy a kilojoule. 1 kalória kb. 4KJ. A víz nem tartalmaz kalóriát, az üres teák sem. Az összes táplálék, ami zsírt, szénhidrátot, fehérjét, vagy alkoholt tartalmaz, tartalmaz energiát is. Minél nagyobb az energia bevitel annál nagyobb az elhízás esélye.

Energia leadás

Szervezetünk a mindennapos tevékenység során energiát éget el. Az energia leadás fokozható mozgással, sportolással. Ha a leadott energia több, mint a bevitt energia testsúlycsökkenés következik be.

Energiamérleg

A szervezetbe bevitt és leadott energia egymáshoz viszonyított aránya. A testtömeg megtartásakor az energiamérleg nulla, hízáskor az energiamérleg nyelve a bevitt energia felé mozdul, fogyáskor ezzel ellentétesen, leadott energia felé.

Eper

Magas vitamintartalmú (elsősorban C-vitamin), kalóriaszegény tavaszi gyümölcs. A földieper kitűnő vér- és májtisztító, de túlzott mértékben fogyasztva csalánkiütéseket okozhat.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss