Kezdőlap » Tudástár
A B C D E F G H I J K L M N O [P] Q R S T U V W X Y Z

Padlizsán

Tojásgyümölcsként és török paradicsomként is ismert alacsony kalóriatartalmú, semleges ízű, sötétlila színű zöldségféle, amely Indiából származik. Gazdag folsavban és ballasztanyagokban, tartalmaz A-, B1-, B2-, C-vitamint.

Paradicsom

Peruból származik, Európába csak az 1500-as évek elején jutott el. Magas A-vitamintartalma hozzájárul szemünk épségéhez, bőrünk szépségéhez. Tartalmaz C- és E-vitamint is. Természetes antioxidáns. Káliumtartalmának köszönhetően méregtelenít.

Paradió

Brazíliai dió néven is ismerik. A közel 70 % zsírtartalommal rendelkező paradió energiatartalma a legmagasabb a diófélék közül. Rövid ideig tárolható, íze a manduláéra emlékeztet, D-vitaminforrás, szelénben gazdag.

Petrezselyem

Nemcsak gyökerét, hanem leveleit is fogyasztjuk. Lúgosító hatásának köszönhetően a szervezet savasodása ellen dolgozik. Magas ásványi tartalmának (vas, kálium, kalcium) köszönhetően segíti a vérképződést, étvágynövelő, tisztító hatású zöldségféle.

Pezsgőfürdő

Más néven Jacuzzi. Több fajtája létezik, a kiáramló vízsugarak masszírozzák a testrészeket. Élénkítő, izomlazító és keringés serkentő hatása van. Stresszoldó képessége is jelentős.

Pilates

A módszer megalkotója Jozeph Pilates. Olyan edzésmódszer, amely a test erősítését szolgálja, izomtömeg növelés nélkül, továbbá a hajlékonyságot fokozza. Jóga alapokon nyugszik, nyújtó-és erőgyakorlatokból épül fel, könnyen elsajátítható.Kíméli a gerincet, javítja a testtartást. A pilates a mozgás folyamatosságára helyezi a hangsúlyt.

Pisztácia

Mediterrán vidékekről származik, növényi olajban gazdag csonthéjas. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, és segít egyes rákbetegségek elkerülésében fitoszterol tartalmának köszönhetően.

Póréhagyma

A mediterrán vidékeken több ezer éve ismert zöldségféle. Magas az A-, B-, C-, E-vitamin tartalma. Cinket, szelént és mangánt tartalmaz. Csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést, tisztítja a beleket. Kevésbé intenzív illatú és ízű hagymaféle.

Power walking

Testedzés céljából végzett gyorsgyaloglás. Azoknak is ajánlható, akik nem sportolnak rendszeresen. Ügyeljünk a testtartásunkra, a percenként 130 lépés körüli tempó a megfelelő.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss