Kezdőlap » Tudástár
A B C D E F [G] H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Glikémiás index (GI)

Az élelmiszereket el lehet helyezni egy olyan skálán, amelyen alul, alacsony glykémiás indexszel ellátott ételek, felül pedig a magas glykémiás indexűek kapnak helyet. A glykémiás index az a szám, amely megmutatja, milyen sebességgel jut a vérbe 100 gramm szénhidrát az adott táplálékból, mint cukor. Pl.: A szőlőcukor (glükóz) GI-je 100, a mézé 87, a spagettié 50, a paradicsomé 38, a mogyoróé 13. A GI az élelmiszerek kombinálásával változtatható.

Glikogén

A májban és izmokban elraktározott glükózt glikogénnek nevezzük. A glikogénraktárakat a szervezet - például sportoláskor - mozgósítja szükség esetén. Megerőltető próbatételek - pl. sportversenyek - előtti napokban ajánlatos a szervezet glikogénraktárait - megfelelő összetételű tápanyagokkal feltölteni.

Glükóz

A glükóz a szőlőcukor idegen neve. A szőlőcukor gyors felszívódású, egyszerű szénhidrátfajta, mely az emberi szervezet legalapvetőbb energiaforrása. Az alacsony vércukorszintet rövid idő alatt képes megemelni, ezért kimerítő edzés után, intenzív mozgás befejeztével ajánlatos a szervezetbe juttatni, hogy a regenerációs folyamatok gyorsabban megi n duljanak. Egyszerű cukrot - így szőlőcukrot is - a gyümölcsök és az édességek tartalmaznak. Fizikai igénybevételt megelőzően egyszerű cukrok helyett az összetett szénhidrátok - pl. zabpehely - bevitele ajánlott a hosszantartó, megfelelő vércukorszint és energiaszint megtartása érdekében.

Görögdinnye

A görögdinnye a kobakosok családjába tartozó, közkedvelt piros húsú nyári gyümölcs. Színe sötétzöld vagy világos csíkos lehet. Igen magas (90-95%-os) víztartalma, különleges íze és magas vitamin-tartalma miatt kedvelik oly sokan. Vizetelhajtó hatása miatt igen hatékony vesetisztító és salaktalanító eledel.

Grafológia

Az emberi írásmód elemzésével foglalkozó izgalmas tudomány. Kézírásodban megtalálhatók személyiséged pozitív és negatív jegyei. Ma már nagy cégek is gyakran alkalmaznak grafológust, hogy megállapíthatsák, ki a legalkalmasabb egy pozíció betöltésére.

Grafoterápia

A grafológiai íráselemzést követően a grafológus sokszor tanácsokat ad arra vonatkozóan, hogyan teheted harmonikusabbá az életed, ha változtatsz apró dolgokon az írásodban, a környezetedben.

Grépfrút

C vitaminban gazdag savanykás ízű déligyümölcs, citrusféle, amely antibiotikus anyagokat tartalmaz, ez által segít a megfázás kezelésében. Fogyókúrázóknak különösen ajánlott, mert elősegíti a zsírégetést.

Guava

Körte alakú, sárga, piros vagy zöld színű egzotikus gyümölcs. Ötször annyi C vitamint tartalmaz, mint a citrom. Ennek a savanykás trópusi gyümölcsnek A és B vitamin tartalma is magas. Segíti a sejtek anyagcseréjét.

Gyógymasszázs

Terápiás masszázs, melynek célja a mozgékonyság és vitalitás megőrzése, visszanyerése. Javítja a keringést, az izmokat ellazítja, segít a tartási zavarral küszködőknek, a betegségek és balesetek utáni felépülésben is fontos szerepet játszik. A masszírozáshoz gyakran olajakat használnak, melynek növényi kivonat tartalma erősíti a terápiás hatást.

Gyógytorna

Speciális mozgásgyakorlatokból álló gyakorlatok, egyéni állapotfelmérés után alkalmazzák. Célja a balesetek utáni regenerálódás segítése, de javasolt a városi mozgáshiányos életmód esetén is, mint kíméletes kondicionáló mozgás.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss