Kezdőlap » Tudástár
[A] B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A-vitamin

A zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Szervezetünk raktározza. Napi szükséglet felnőtt férfiak számára: 1mg, nőknek 0,8 mg. Nélkülözhetetlen a testszövetek megfelelő működéséhez, az immunrendszer működéséhez, továbbá a rodopszin nevű pigment előállításához, ami a sötétben való látást teszi lehetővé. Természetes forrásai: állati eredetű- belsőségek (máj, vese, szív), tojás, tej, tejtermékek, tengeri halak növényi eredetű- sárgarépa, sütőtök, paraj, sárgadinnye, kajszibarack

Aerob sportok

A szív- és keringési rendszert feljesztő sportágak, ahol a maximális pulzusszám 60-85%-án dolgozva szervezetünk oxigénellátása a legoptimálisabb határokon belül marad (ún. steady state állapot, mikor az oxigénfelvétel és az oxigénleadás egyensúlyban van egymással), szervezetünkben ekkor működnek a leghatékonyabban a zsírégető folyamatok.Az aerob sportok során a szervezet a sportmozgás végrehajtásához szükséges energiát oxidatív úton nyeri, amely azt jelenti, hogy az adott terhelés közben a szervezet által igényelt megnövekedett oxigénszükségletet a légzési-keringési rendszer biztosítani tudja. A mozgás során nem keletkezik oxigénadósság, tehát mozgás közben nincs légszomjunk. A mozgás során keletkezo anyagcseretermékeket a keringési rendszer sikeresen elszállítja, tehát nem keletkezik az igénybevett izmokban tejsavfelszaporodás. Ilyen sportok például az országúti kerékpározás, az úszás, az alacsony intenzítású aerobikfajták, a gyaloglás, a kocogás, a taposógép.

Aerobic

Az aerobic Amerikából indult, lényege a zenére végzett folyamatos mozgás, amely során a test minden izomcsoportját megmozgatjuk. Mára két fő irányzat alakult ki, a fitnessaerobic és a versenyaerobic.

Áfonya

Vörösáfonya, feketeáfonya. Magas az ásványianyag- (kálium, kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor) és C-vitamin tartalma. Magas savtartalmú, vértisztító gyümölcs. A világ eggyik legjobb antioxidánsa.

Agykontroll

Tanulást segítő, meditáción alapuló módszer. A memória fejlesztésére, alkalmazzák elsősorban , de alkalmas gyógyításra is. Kidolgozója José Silva.

Aikido

Ennek a küzdősportnak a megalapítása a 20. század elejére tehető és a japán Morihei Ueshiba (1883-1969) nevéhez fűződik (O-Sensei), aki megfigyelte a több száz éves Samurai iskolák technikáit és élete során úgy fegyverekkel, mint anélkül legyőzhetetlen harcossá vált. „Ai” (japánul Awase) annyit jelent, mint harmónia és egyesülés, ez azt jelenti, hogy az aikido-ban nem az ellenfél erejével szemben kell harcolni, hanem azzal együtt. A „ki” (amely a kínai chi szóból ered) a japánban az életenergia kifejezésére szolgál. Az aikido tehát annyit jelent, mint „a harmonizálás útja a kozmikus energiához”. Az aikido különleges értéke abban rejlik, hogy az alapító a technikákat nem csak a harcművészet külső céljára használta fel, hanem mélyebb értelemben is, az életenergia megerősítésére. Az aikido célja a pszichikai-energetikai folyamatok feloldása. Ebben a sportban sem a rúgás, sem az ütés nem megengedett. Az aikido harcos sokkal inkább arra törekszik, hogy ügyes mozdulatokkal hagyja kitérni ellenfelét. Az óra rendszerint meditációval kezdődik, melyet a mozgás-, egyensúly- és koordinációs gyakorlatok követnek. Valamennyi gyakorlat lényege az „esés gyakorlása”.

Akupresszúra

Az akupresszúra ősi kínai gyógymód. Az orvos a szervezeten található akupunktúrás pontokat tű nélkül ingerli, masszírozza. A szervezet energia egyensúlyának helyreállításakor is alkalmazzák.

Akupunktúra

Ősi, kínai gyógymód. A szervezeten található pontokat az orvos arany, ezüst, vagy rozsdamentes fémből készült tűvel ingerli. Hasznosan alkalmazható migrén, diéta, izületi fájdalmak, emésztési zavarok esetén. Mellékhatása nem ismert.

Alacsony vérnyomás

A vér nem szállítja el megfelelően a salakanyagokat a sejtekből, és nem juttat elég tápanyagot, illetve oxigént a sejtekhez, ezáltal csökken a teljesítőképességünk, szédülést érzünk, vagy el is ájulhatunk.

Alapanyagcsere

Az emberi szervezet alapműködése, egyfajta alapjárat. A testedben zajló életfunkciók - légzés, enzimatikus folyamatok, szívműködés, emésztés, stb. - összessége.

Algapakolás

Magas ásványi anyag tartalmú algakészítmények testen való alkalmazása. Segíti a bőr regenerálódását, ásványi anyag pótlását, az anyagcsere megfelelő működését. Némely algafélének antibakteriális hatása is van.

Allergia

A szervezet fokozott reakciója bizonyos anyagok ellen, amit hisztamin, illetve hisztaminhoz hasonló anyagok felszabadulása jellemez. Az allergia olyan, egyébként ártalmatlan anyagokra adott válaszreakció, melynek kialakulásában az immunrendszer játszik közre. Az allergia nem velünk született, hanem szerzett reakció. Szakszerűtlen kezelés esetén az állapota rosszabbodhat, akár súlyos asztma vagy anafilaxiás sokk is kialakulhat belőle.

Alma

Az alma gazdag ásványianyag tartalmú (kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium kálium), tartalmaz A vitamint, B komplex vitamint. Az alma tisztító hatású, savas hatásának köszönhetően gyorsítja az emésztést, a B vitaminok pedig segítik a táplálék felszívódását. C vitamin tartalma alacsony.

Aloe Vera

Az aloe vera (Aloe barbadensis miller), amit sivatagi liliomnak is neveznek, egy húsos növény, amely a liliomfélék családjába tartozik. Kb. 60 cm magasra nő meg és főleg a száraz területeken él, mint pl. Afrikában, Dél-Amerikában és Kaliforniában. A szövetekben található szagtalan, tiszta nedvet már ősidők óta használják gyógyszerként. Az aloe vera kivonatot külsőleg és belsőleg egyaránt használják és napjainkban igen elterjedt. A levelek belsején található kocsonyás nedv számos ásványi anyagot tartalmaz, pl. vas, kálcium, kálcium-karbonát, magnézium, nátrium és cink. Ehhez jönnek még a glükoproteinek, a szalicilsav és az acemannan. Az aloe vera nedvében mintegy 160-450 „bioaktív” hatóanyag található.

Alvásigény

Egyénenként különbözik, hogy a szervezet mennyi idő alatt képes teljesen regenerálódni az alvással töltött órák alatt. A kor előrehaladtával szervezetünk alvásigénye folyamatosan csökken. Egy felnőtt szervezetnél ez átlagosan 7-8 órát jelent, ám az ettől való eltérések még nem utalnak automatikusan betegségre.

Alvászavar

Hosszabb, rövidebb ideig tartó elalvási zavart, felületes alvást jelent. Az alvászavar fő kiváltója a stressz, rohanó életünk, túlhajszoltság. Ha szervezetünk nem tud regenerálódni az alvással töltött órák alatt, tehát folyamatosan nem megfelelő az alvással töltött órák száma és az alvás minősége, teljesítőképességünk, koncentrálóképességünk romlik, napközben álmosak, fáradtak, kedvetlenünk leszünk, immunrendszerünk gyengül.

Aminosavak

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Az aminosavak közül kilenc az ember szervezete számára nélkülözhetetlen.

Ananász

Tisztító hatású, zsírégető, gyomorbarát gyümölcs, ezért olyan kedvelt a fogyókúrázók körében. Bromélia enzimet tartalmaz, amely a fehérje emésztésében nyújt segítséget. Lúgosító hatású, vagyis az emberi szervezet elsavasodása ellen dolgozik. Magas vitamintartalmának köszönhetően meghűlés esetén különösen ajánlott.

Antioxidánsok

A szervezet öregedési folyamatait lassító, a káros szabad gyökök okozta negatív hatásokat mérséklő anyagok. Legfontosabb antioxidánsok: Q10 koenzim, szelén, A, C, E –vitaminok.

Aqua-aerobik

Az aerobik kíméletes vállfaja. A testmozgásokat vízben kell végezni, így az izületeket nem terheli. Alkalmazható izületi betegségben szenvedőknek is.

Aromakabin

Az illóolajok alkalmazása különböző hőmérsékletű és páratartalmú kabinokban. Kiváló relaxációs és stressz oldó hatása ismert.

Aromaterápia

Ősi módszer, mely az illóolajok alkalmazását jelent. Az illóolajok a bőrön át szívódnak fel, így fejtik ki hatásukat a szervezetre. Az illóolajok bedörzsöléssel, belélegzéssel, illetve fürdéssel kerülhetnek szervezetünkbe. Az illóolajokat növényi alapanyagból készítik, különböző módszerekkel pl.: sajtolás, lepárlás. A terápia jól alkalmazható a különböző testi-lelki problémák esetén. Némely olajnak hangulatjavító hatása is ismert.

Articsóka

Ennek a mediterrán térségből származó növénynek hazánkban csak a virágzatát fogyasztják. Gazdag ballasztanyagokban, ásványianyagokban (vas, magnézium, kálium) és A, B1, B2, C vitaminban. Kedvezően hat a koleszterinszint csökkentésére, és az emésztési bántalmakra.

Ásványi anyagok

Olyan szervetlen, energiát nem szolgáltató anyagok, amelyekre az emberi szervezetnek több mint 100 mg/nap mennyiségben van szüksége. A legfontosabb ásványi anyagok a kalcium, a magnézium, a nátrium és a klór.

Aszaltszilva

Magas cukor- és rosttartalmú szárított gyümölcs, gazdag vitaminokban, antioxidánsokban és erősen lúgosító hatású, vagyis az emberi szervezet elsavasodása ellen dolgozik.

Asztma

Az allergiás betegségek közé soroljuk. Tünetmentes, majd hullámszerűen visszatérő fulladásos időszakok váltakoznak, mivel a hörgők a különböző külső ingerek hatására megduzzadnak és sűrű váladékot termelve beszűkülnek. Gyógyszeres kezelés mellett számos gyógynövény segít a kezelésében.

Asztrológia

Az asztrológia szerint a bolygók állása meghatározza az emberi sorsot, az emberi életet, és magát az emberi természetet is.

Autogén tréning

Johann Schulz pszichiáter nevéhez fűződő, az autoszuggesztióra épülő terápia. Végzéséhez nem szükséges pszichiáter, egyszerűen elsajátítható. Feszültség levezetésre, koncentráció fokozásra és az idegrendszer felfrissítésére használatos. Segítségével 15-20perc alatt teljesen feltöltődhetünk. Egyes testrészekre koncentrál, és rövid mondatok ismételgetésével szólítja meg azokat és serkenti azok funkcióit. Kellemes képtársításokkal nyugalmi állapotba hozza a tudatot, ellazítja a testet. Jól alkalmazható álmatlanság, kimerültség, dekoncentráció és idegi problémák megszüntetésében.

Avokádó

Semleges ízű gyümölcs. Többszörösen telített zsírsavakat tartalmaz, így magas koleszterinszintnél különösen ajánlott. Tartalmaz B1-, B2-, E-vitamint és ásványianyagokat.

Ayurveda

Indiai eredetű gyógyászati módszer, mely a test egyensúlyi állapotának megteremtésére irányul. Célja a test a lélek, és a szellem harmóniájának létrehozása, fenntartása. Gyakran társul meditációval, diétás étrenddel és masszázzsal. Természetes alapanyagokat használ, mint pl.a gyógynövények.

kezdőlap kapcsolat oldaltérkép rss